europa vlagWaarloos, zaal ‘Berkenhof”, donderdag 24 april 2014
Organisator : de weekbladen ’t Periodiekske en De Passant.
Aantal aanwezigen : 90.

 

Een sterker Europa

Debat Sterckx
Dirk Sterckx

Referaathouder Dirk Sterckx (O-VLD) : “Europa moet de grote lijnen uittekenen. De Europese Unie (EU) speelt steeds een rol. Er zitten vandaag nog vele gaten in het Europese gevoerde beleid. De critici van de EU vergissen zich. Op economisch gebied is er al veel gerealiseerd. Een groot stuk van onze welvaart steunt hierop. Men kan zich de vraag stellen hoe ver gaan we in deze samenwerking binnen de EU ? Men moet afspraken maken die haalbaar zijn voor de sociale zekerheid voor de verschillende lidstaten. Het is een moeilijke discussie over een sociaal Europa.”

Commentaren :

Steve D’Hulster
Steve D’Hulster

Steve D’Hulster (SP-a) : “Europa moet een sociaal gelaat krijgen. Wij zijn voor Europese minimumlonen.”

Tom Van Grieken (VB) : “Verhofstadt (VLD) pleit voor een Europese superstaat. Vanaf 1992 met het verdrag van Maastricht loopt het mis met de EU. We geven teveel bevoegdheden af aan de EU-bureaucratie. 70% van de wetten in onze parlementen zijn reeds opgelegd door EU-richtlijnen.”

Ingrid Pira (Groen) : “Het Europees parlement heeft niet veel macht. We moeten daar eens goed over nadenken.”

Muyters en fan  Debat Tom VG Pira

 

Werk en concurrentiekracht voor de gezinnen en bedrijven

jobs-krantReferaathouder Philippe Muyters (N-VA) : “De mensen liggen vandaag wakker van hun job, of hun kinderen nog wel werk zullen vinden. Kijk naar wat er in onze regio gebeurde met sluitingen van bedrijven (Opel, Ford, Hansen Transmissions in Edegem, Philips in Kontich, afslankingen bij Agfa Gevaert, de sluiting van Sobemi in Lint, enz …). Dit geeft heel wat problemen in een groot aantal gezinnen. Onder de regering Di Rupo is het steeds slechter gegaan. 70.000 bedrijven legden de boeken neer. In Vlaanderen verloren 20.000 mensen hun job. We kennen de hoogste werkloosheid sedert 1998. Er kwamen met de regering Di Rupo vele belastingsverhogingen.

Philippe Muyters
Philippe Muyters

 

Het vertouwen moet terug komen voor de mensen die werken, sparen en ondernemen. Ons land moet terug concurrentieel worden tegenover de nabije buren Duitsland, Nederland en Frankrijk.

De N-VA wil vanaf de eerste dag na de verkiezingen een sociaal-economische herstelregering. De vennootschapsbelasting moet dalen van 34% naar 25%, de loonkosten moeten op 2 jaar tijd dalen met 5%. Dit kunnen we doen met een indexsprong en een daling van de werkgeversbijdrage. Op lonen van mensen die minder dan 3.000 euro bruto verdienen moet men minder werknemersbijdrage betalen om de koopkracht te vrijwaren. De hoogste belastingsschalen moeten dalen van 45% naar 40%.

Hoe kunnen we dit allemaal betalen ? Ten eerste door te besparen op de overheid. In Vlaanderen hebben we dit gedaan, in een regering met CD&V en SP-a. Men moet de werkloosheid aanpakken zoals in heel Europa, een beperking in de tijd met vele opleidingsmodules voor de werklozen. Men moet terug een vertrouwen scheppen voor jobs en ondernemingszin, zodat we de sociale zekerheid kunnen vrijwaren.”

Ingrid Pira
Ingrid Pira

Commentaren :

Ingrid Pira (Groen) : “De loonkost is te hoog. O.K. daar zijn we het ook over eens. Wij zijn voor een verschuiving van de loonkosten naar de vervuilers. De vervuiler betaalt. Men moet duurzame productie scheppen. Wij zijn voor de invoering van een vermogensbelasting.”

Steve D’Hulster (SP-a) : “Ik ben wel een fan van de regering Di Rupo. Wij zijn voor niet-lineaire lastenverlagingen. We moeten inzetten op werk voor jongeren, 50-plussers en laaggeschoolden. Wij willen wel de index behouden.”

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken

Tom Van Grieken (VB) : “Wij zijn wel voor een lineaire verlaging van de belasting op de lonen door arbeid. Mensen aannemen in een bedrijf kost vandaag veel geld. Wij zijn tegen een beperking van de werkloosheid in de tijd. Wel moeten we het profitariaat eruit gooien. Ieder jaar komen er in dit land 70.000 niet-EU-burgers binnen, waarvan een groot aantal werklozen die hier enkel komen profiteren en daarbij nog voor veel overlast zorgen. Migratie is een groot aspect van de werkloosheidsproblematiek. Dit moeten we ook durven aanpakken.”

(morgen krijgt u deel 2)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *