In het begin van de twintigste eeuw telden alle gemeenten één of meerdere brouwerijen. Ook Hove. In de loop der tijd verdwenen ze. Vandaag schijnt er in Hove terug licht in de bierbrouwerij !

seefbierSedert enkele jaren werken een aantal dynamische jonge mensen vanuit Hove aan de verovering van de markt voor Seefbier. De naam verwijst naar een erg populair Antwerps bier dat in de 19de eeuw door verschillende Antwerpse brouwers werd gebrouwen. Het bier was erg in trek in de Antwerpse volkse wijk Seefhoek, toen berucht om zijn vele cafées en danszalen, waar veel Seef werd gedronken. Het werd verkocht tot in de jaren dertig van vorige eeuw. Door de opkomst van de pils, de vestiging van grote industriële brouwerijen en beide wereldoorlogen verdwijnen vele speciaalbrouwers uit het straatbeeld en hun recepten werden vergeten onder het vallende stof.

 

Hove duikt op

Vanaf 9 maart 2012 werd het Seefbier weer op de markt gelanceerd. Het initiatief kwam van Hovenaar Johan van Dyck (°1975) die de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) had opgericht om verdwenen bieren terug nieuw leven in te blazen.

seefbier dopJohan van Dyck is een geboren en getogen Hovenaar. Hij doorliep de lagere gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool en studeerde aan de Universiteit Antwerpen (UA) Economie met daarna een MBA aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) om de franse taal beter machtig te zijn.

Hij werkte altijd in de biersector, eerst bij brouwerij Hoegaarden, daarna bij de Dommelsche Bierbrouwerij (Noord-Brabant/NL) en schopte het nadien tot directeur marketing bij brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk. Een man die een stuk van de (bier)wereld heeft gezien.

Hoe kwam Seefbier terug te voorschijn ? “Ik vond toevallig een oud boekje over verdwenen brouwerijen in Antwerpen, een 200-tal. Het streekbier van Antwerpen was toen Seefbier. Na de 1ste Wereldoorlog (1914-18) zijn vele kleine artisanale brouwers verdwenen. Sommige brouwerijen moesten ook stoppen van de bezettende overheid omdat men kogels maakte van de ketels. Zo zijn vele recepten van vroegere bieren verloren gegaan. Als hobby ging ik op zoek in het Antwerpse stadsarchief en bij vele heemkundige kringen in de Antwerpse rand naar het recept van seefbier. Na een zoektocht van drie jaar heb ik het uiteindelijk gevonden. Het dateert van het einde van de 19de eeuw en bevat de details van het recept. Via de achterkleinkinderen van de oorspronkelijke brouwer en via de grootvader hebben we alle recepten teruggevonden. Het probleem was de installatie, ketels op volle vlam krijgen. Hiervoor vonden we wetenschappelijke ondersteuning bij de K.U. Leuven, departement Biochemie, specialiteit brouwen. Ze hebben er een verzameling van allemaal gisten en konden het bier terug reconstrueren. Zo is een stukje erfgoed gered” aldus Johan van Dyck.

 

Terug een Hovese brouwerij

seefbier etiketMen had nu de samenstelling. Maar wat ermee aanvangen ?

“Seefbier is vroeger overal gebrouwen, ook in Hove. In de woning waar we ons hier bevinden aan de Appelkantstraat was voor WOII een brouwerij gevestigd, bewoond door de Nederlander Lenert Calis. Als protestant had hij weinig te maken met het socio-culturele leven van het toen zeer katholieke Hove. Hij vervaardigde hier bier en limonade die afzetters vonden in Antwerpen en verder. Tijdens de oorlog is er achterin de weide een Amerikaanse bommenwerper neergestort en zo is een groot gedeelte van deze brouwerij in de vlammen opgegaan.

Johan (links) naast de toenmalige prins
Johan (links) naast de toenmalige prins

Ik heb eerst als hobby naast mijn job dit bier gebrouwen. Dan heb ik met mijn vrouw gesproken om mijn droom waar te maken, nl. een eigen brouwerij bezitten. Aldus geschiedde en zijn we zelfstandige geworden. Op 9 maart 2012 werd Seefbier op het Antwerpse stadhuis met toenmalig burgemeester Patrick Janssens voorgesteld als officieel bier van de stad Antwerpen, naast De Koninck. We kregen hiervoor veel media-aandacht. Op twee tot drie weken was alles uitverkocht. We hadden toen het geluk dat er juist de World Beer Cup in San Diego (USA) doorging waaraan 4.000 brouwerijen van over de hele wereld aan meededen, waaronder 108 uit België. We wonnen er de gouden medaille, zo kregen we nog meer aandacht. We werden gecontacteerd door importeurs in Amerika. Rond die tijd was er ook een prinselijke missie van de toenmalige prins Philippe naar de USA. Ik kon meegaan met de delegatie en zo ons bier extra promoten. Vandaag hebben we veel afnemers in Nederland, Japan, Groot-Brittannië en Denemarken.”

“Vandaag wordt het Seefbier gebrouwen bij brouwerij Roman in Oudenaarde. Deze eigenaar en vriend heeft alle installaties en technieken in huis. Het is de bedoeling van ABC om op termijn een eigen brouwerij neer te zetten in Hove of omgeving. Met de verkoop van bier kunnen we ons project later financieren. De Antwerpse Brouw Compagnie heeft haar maatschappelijke zetel in Hove. Er werken drie mensen, samen met een tiental losse zelfstandigen (verkoop, labo). Seefbier wordt verkocht in de regionale drankhandels (Albo, Delhaize) en geschonken in alle Hovese cafées (Den Drijhoek, Bahnhove, De Pomp). Seefbier is nog piepklein maar krijgt alle sympathie van de mensen, op feestjes wordt er in de Hovese regio soms veel seefbier gedronken” aldus de Hovese brouwer Johan van Dyck.

SeefbierSeefbier is een bier van hoge gisting (alcoholpercentage 6 %) met een zacht fruitige smaak, met hergisting op fles. Het wordt gebrouwen uit een mengsel van vier granen – haver, tarwe, boekweit en gerst – en met hop uit Poperinge. Op de flesjes staat het logo en het embleem van de oude brouwerij in Antwerpen.

Men moet het bier rustig inschenken, 2/3de van het glas vullen en dan rustig draaien en de rest inschenken.

Proost en hou het nuchter !