De Koude beek ontspringt in onze gemeente in het gebied Fruythout. De gemeente Hove is verantwoordelijk voor het onderhoud van de beek die tot de klasse drie behoort. Eens de gemeentegrens over aan de Boechoutselei (kasteel Fruithof) komt de beek in Boechout en Mortsel (gemeentegrens) en daar is de provincie Antwerpen reeds verantwoordelijk voor het onderhoud.
Met de lopende interne Vlaamse staatshervorming zal de Koude beek in de toekomst volledig onder de bevoegdheid van de provincie Antwerpen vallen.
Vanaf de Boechoutselei vormt de Koude beek dus de gemeentegrens tussen Boechout en Mortsel tot aan het driegemeentenpunt Mortsel-Boechout-Borsbeek, alwaar ze door het centrum van Borsbeek stroomt. Hier voegt de Fortloop zich bij de Koude Beek en even verderop komt ook de Diepenbeek haar loop vervoegen. (De Koude beek zorgt voor het water in de vestingsgracht van Fort 3 in Borsbeek. Het blijft hier zo’n 13 jaar staan, alvorens door te stromen.) Vervolgens stroomt de Koude Beek in de richting van de gemeentegrens met Deurne en geeft ze deze vorm. Vanaf het driegemeentenpunt Borsbeek-Deurne-Wommelgem vormt ze eveneens de grens tussen deze laatste twee genoemde gemeenten. Ten slotte mondt de Koude beek in Wommelgem uit in het Groot Schijn. De totale oppervlakte van het stroomgebied van de Koude beek bedraagt 1.325 hectare.
Overstromingsproblematiek
Een hydrodynamische studie van de Koude Beek (periode 1996-1997) werd uitgevoerd om de mogelijke knelpunten aan te duiden met betrekking tot de wateroverlastproblemen in de gemeente Borsbeek. De Fortgracht speelt omwille van het groot bufferend vermogen een zeer belangrijke rol in het watersysteem van het stroomgebied en dient maximaal gevrijwaard te worden. Andere lokale overstromingskernen zijn onder andere te wijten aan te kleine duikers. Verder trad er ook wateroverlast op bij twee overwelvingen door verstopping aan verouderde roosters.
Nieuwe roosterconstructies zijn ondertussen al voorzien wat al in belangrijke mate tegemoet komt aan de overstromingsproblemen.
Een belangrijk knelpunt op de Koude Beek is het RWZI Koude Beek (Riool Water Zuiverings Installatie). Piekdebieten via het overstort kunnen gedeeltelijk gebufferd worden door de Fortgracht maar een zandvang voor sedimentbeheersing is daar aangewezen. Naast de reeds vermelde knelpunten was er tijdens de overstromingen in september 1998 ook lokaal wateroverlast in het landbouwgebied aan de Diepebeek.